Посебан печат, који културно оплемењује Опленачку бербу свакако је Сабор изворног народног стваралаштва

Home / Опленачка берба / Архива / 2021 / Посебан печат, који културно оплемењује Опленачку бербу свакако је Сабор изворног народног стваралаштва

 

Посебан печат, који културно оплемењује Опленачку бербу свакако је Сабор изворног народног стваралаштва. Чине га фолклорне, певачке групе и инструменталисти одабрани на саборима и смотрама народног стваралаштва Србије.

Због временских прилика, боље рећи неприлика, Сабор је, уместо у Карађорђевом граду, отворен у дворани Културног центра. Испред општине Топола сабораше је поздравио председник Игор Петровић. Овогодишњу смотру званично је отворио проф. др Димитрије Големовић.

У свом обраћању председник Петровић је изјавио следеће:

“Поштовани пријатељи, добродошли на сабориште у Тополу које се одржава пола века и на коме се кроз песму, свирку и игру негује наша културна баштина и њена музичка, певачка и друга остварења. На тај начин чува се од заборава оно што је уз музику, песму и игру одржало нашу народну заједницу и прати континуитет духовног и друштвеног значаја.

Манифестација и место у којем се народ окупља одувек се ценило по томе да ли на том месту окупљања учествују посетиоци из ближе или шире околине, колико дана трају, колико и какав свет долази. На основу свега тога Топола и Сабор изворног народног стваралаштва су веома на цени. Поред тога наше саборовање има велики друштвени и васпитни значај. У овогодишњем програму видећете најлепше традиционалне народне ношње, чути најлепше народне песме и музику која се изводи на традиционалним народним инструментима.

На овом Сабору ми сабораши међусобно се још боље упознајемо, али ће бити и прилика и да успоставимо нова пријатељства кроз разговор и усмено договарање.

Честитам и организаторима Сабора изворног народног стваралаштва, Министарству културе и информисања, општини Топола, Културном центру Топола и нашим сарадницима етномузиколозима, етнолозима, фолклористима и другим стручњацима који су поред организације Сабора допринели да се у континуитету штампа и лист „Саборник“ којим студиозно описујемо допринос креативним и цивилизацијским односима у историји Србије.

Надам се да ће Министарство културе и Влада Републике Србије донети и Закон о културном народном стваралаштву, не само што смо једина држава у Европи која тај закон нема, већ због тога што Европу и свет морамо упознати са доприносом који наш народ даје креативним и цивилизацијским вредностима.”


Oдржано и прво такмичење у припреми гулаша – Краљевски котлић
Маестрални BigBand
XVII Међународно оцењивањe вина и ракија – Званична додела награда
Посебан печат, који културно оплемењује Опленачку бербу свакако је Сабор изворног народног стваралаштва
У Краљевој винарији приређен је пријем председника
Средња школа “Краљ Петар I” – Изложба грожђа, воћа и осталих пољопривредних производа
проф. др Димитрије Големовић – Mетодика певања
Овсиште је домаћин првих “Михољских сусрета села”
Опленачка берба започела је уобичајеним програмом за децу
Свечано отварање 58. Опленачке бербе 2021
1 2
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПЛЕНАЦ
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ
ОПШТИНА ТОПОЛА