КАЛЕНДАР ПРИРЕДБИ

Home / КАЛЕНДАР ПРИРЕДБИ

 Мај


20. 05. – Етно сајам

Јун


23. 06. – Рок концерт

Јул


12. 07. – Дечији фестивал фолклора, Фестивал “Дани Зорана Јовановића”

21.07. – Михољски сусрети села

30.07 – 04.08.- Сликарска колонија у Липовцу

Август


30.07 – 04.08.- Сликарска колонија у Липовцу

Септембар


02.09. – 07.09. – Фестивал Дуодраме

21.09. – Дан општине Мала госпојина

Октобар


  06. 07. и 08. октобар – Опленачка берба и Сабор изворног народног стваралаштва 

 

60. ОПЛЕНАЧКА БЕРБА
САБОР ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА

06. 07. и 08. октобар 2023. године

Организатор Општина Топола и Туристичка организација „Опленац” Топола

Више информација на www.oplenackaberba.com

Постоји још једна могућност да се открије традиција Тополе, дух народа и његов начин живота. Од далеке 1962. године, у Тополи се сваког октобра одржава привредно-туристичка манифестација Опленчка берба. Истовремено са овом светковином траје и Сабор изворног народног стваралаштва, а све у част вина и грожђа. Покровитељи ове манифестације су Општина Топола и Туристичка организација „Опленац” из Тополе.
KoloОву манифестацију Шумадинци једноставно зову Вашар у Тополи. Одржавање вашара (панађура) у Тополи датира још из времена кнеза Александра Карађорђевића. Сама Колореч вашар синоним је богате народне светковине. О тополском вашару певао је песник Добрица Ерић (Вашар у Тополи), док су, пре њега народни певачи сведочили да у том догађају уживају – Обраше се виногради, доле крај Тополе (песма је постала обележје Опленачке бербе). Грожђе и вино крепили су здравље, били извор снаге уморном сељаку који је често бивао ратник, будећи успавано весеље, подстичући разоноду и забаву. Тих октобарских дана, Топола постаје место на којем се окупља велики број људи. Они три дана славе бербу грожђа, дегустирају вина и проводе се уз музику коју воле. Организатори су се постарали да вашарску атмосферу употпуне и културним дешавањима: организују се изложбе, концерти, представљају се и продају производи домаће радиности и старих заната, сувенири, све са намером да сваки посетилац оде задовољан.

Oplenačka berba

Стара пословица нас учи: Кажи ми шта играш, да бих знао ко си. Игра поседује обележја карактеристична за сваку етничку заједницу и, као ретко који елеменат народне културе, одсликава дух народа. Народна игра је део древних ритуала који су пратили људски развој, тако да се кроз њу могу уочити промене у укупном начину живота људи. Она се преноси са генерације на генерацију и свака наредна преобликује игру на свој начин, дарујући јој своја осећања, богатећи је сликама своје свакидашњице, сјајем своје епохе. На Сабору се од извођача очекује да, у што изворнијем облику прикажу народно стваралаштво свога краја. Извођачи наступају у народним ношњама, представљајући своје песме и игре, свирајући на народним инструментима. Посебна атракција је саборска поворка улицама Тополе. Састављена је од свих учесника, који посетиоцима Опленачке бербе деле воће, а предводе је двојица коњаника носећи у рукама заставе Сабора.

  • Сабор изворног народног стваралаштва је манифестација која на прави начин помаже да се сачувају традиција и обичаји српског народа.
  • Посебна одлика овога краја, свакако су његови житељи. Вредни и изузетно љубазни домаћини, увек ће вам радо отворити врата свога дома. Гостопримљивост, отвореност и искреност, чувена национална кухиња, аутентичност обичаја и ношњи, изузетно веселе и динамичне игре, нарочито богата и занимљива историја праве су препоруке за путнике намернике и поклонике да посете овај крај. Његова колоритност и лепота остају трајно у сећању свих посетилаца. Ко има жељу да се врати природи, осети мир и лепоту једноставних пејзажа, свакако треба да посети Тополу и њену околину.
  • Како се шири Топола тако се шири и њена туристичка понуда. Шири се и добар глас о гостољубивости и култури Тополаца, префињеној гастрономији, доброј домаћој капљици, аутентичном сувениру, музици која поручује да би Тополу, у ствари, требало видети, али, пре свега, осетити и доживети сваки пут изнова.

 

 

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПЛЕНАЦ
ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИЈЕ
ОПШТИНА ТОПОЛА