Сабор изворног народног стваралаштва

Home / Сабор изворног народног стваралаштва

konjanikСтара пословица нас учи: Кажи ми шта играш, да бих знао ко си. Игра поседује обележја карактеристична за сваку етничку заједницу и, као ретко који елемент народне културе, осликава дух народа. Народна игра је део древних ритуала, који су пратили људски развој,тако да се уз њу могу уочити промене у културном начину живота људи. Она се преноси са генерације на генерацију и свака наредна преобликује игру на свој начин, дарујући јој своја осећања, богатећи је сликама своје свакидашњице, сјајем своје епохе. kolo_3На Сабору се од извођача очекује да, у што изворнијем облику прикажу изворно народно ствараластво овога краја. Извођачи наступају у народним ношњама, представљајући своје песме и игре, свирајући на народним инструментима. Посебна атракција је саборска поворка улицама Тополе. Састављена је од свих учесника, који посетиоцима Опленачке бербе деле воће, а предводе је двојица коњаника носећи у рукама заставе Сабора.

Сабор изворног народног стваралаштва  је манифестација која на прави начин помаже да се сачувају традиција и обичаји српског народа.

Посебна одлика овог краја, свакако су његови житељи. Вредни и изузетно љубазни домаћини, увек ће вам радо отворити врата свог дома. Гостопримљивост, отвореност и искреност, чувена национална кухиња, аутентичност обичаја и ношњи, изузетно веселе и динамичне игре, нарочито богата и занимљива историја праве су препоруке за путнике намернике и поклонике да посете овај крај.

sabor_3

Његова колоритност и лепота остају трајно у сећању свих посетилаца. Ко има жељу да се врати природи, осети мир и лепоту једноставних пејзажа, свакако треба да посети Тополу и њену околину.

Како се шири Топола, тако се шири и њена туристичка понуда. Шири се и добар глас о гостољубивости и култури Тополаца, префињеној домаћој кухињи, аутентичном сувениру, доброј домаћој капљици, музици која поручује да би Тополу, у ствари, требало видети, али, пре свега, осетити и доживети сваки пут изнова.